Category: Tag:

LIJPE

Abdel Achahbar, beter bekend als Lijpe, behoort zonder twijfel tot de meest legendarische rappers van Nederland en omstreken, en is sinds 2015 onmisbaar in de hiphop scene. Echter, was dit nooit zijn intentie geweest toen hij als tiener begon met het maken van rapvideo’s samen met zijn vrienden. Deze plaatsten zij simpelweg online om zelf terug te kunnen kijken. Overigens was dit een uitlaatklep voor hen van het kille straatleven. De jonge Abdel groeide op in Maarssen, een klein dorpje vlak naast Utrecht, waar hij samen met zijn Marokkaanse ouders woonde. Aan de start van zijn muziek, begon hij onder de naam “Lijpe Mocro”, wat hij later heeft afgekort tot Lijpe. De toen nog niets vermoedende rappende tiener, had totaal niet voor ogen dat zijn rapvideo’s de start van een succesvolle muziekcarrière zouden betekenen.

Wat Lijpe zo bijzonder maakt, is zijn krachtige, zelfverzekerde stem en ijzersterke teksten vol emotie, waarvan hij ieder woord zelf vanuit zijn hart schrijft. Een paar van zijn eerste songs, ‘Waar Ik Morgen Ben’ en ‘Ogen In Je Rug’, bracht hij in 2015 uit, laatstgenoemde toont aan dat zijn herkomst een belangrijke rol speelt in zijn leven: met een videoclip in Marokko. In datzelfde jaar, vertrok Lijpe met een groep beginnende artiesten en producers naar Schiermonnikoog voor een schrijverskamp, opgezet door het platenlabel Top Notch. Samen vormden zij het hiphop collectief New Wave, een nieuwe generatie Nederlandse hiphop. Binnen tien dagen werd ereen volledig album gecreëerd met New Wave. Een indrukwekkend project en zelfs de meest gestreamde plaat van 2015, kenmerkend voor de hiphop-scene zoals we die vandaag in Nederland kennen. Tracks waar Lijpe een bijdrage aan heeft geleverd zijn ‘Veranderd’,‘Dikke Gun’, ‘Kan Er Niet Omheen’ en de platina track ‘Vallen In De Club’.

Met New Wave stond Abdel aan het begin van een nieuwe era binnen de Nederlandse hiphop. Na het winnen van de Popprijs in 2015 en een uitverkochte Paradiso kwam dan eindelijk zijn eigen debuutalbum: ‘Levensles’. Vervolgens wist hij een plek te bemachtigen in de line-up van gevestigde festivals zoals Lowlands en Appelsap. Na ‘Levensles’ kwam ‘Jackpot’, beide platen hebben aantoonbare successen behaald en hebben inmiddels een gouden status bereikt. De loyaliteit en steun van zijn fans hierbij is ongekend. Hoewel de muziek van Lijpe bijna niet gedraaid wordt op radiostations, scoort hij aanzienlijke cijfers op YouTube en Spotify. Twee mooie voorbeelden hiervan zijn dat Lijpe o.a. met elf tracks tegelijkertijd in de Spotify Top 50 charts stond, zonder airplay, en de videoclip van zijn hit ‘Eng’ (Jackpot) die meer dan achttien miljoen views telt.

Ondanks dat Abdel zich niet focust op het maken van ‘hits’, maar juist op pure hiphop tracks, stond hij in 2018 met vijf albums in de Album Top 100. Met zijn plaat ‘Andere Leven’ kwam hij binnen op nummer 1. Een bijzondere mijlpaal in zijn carrière, want nog nooit eerder had een Nederlandse artiest zoveel platen tegelijkertijd in de charts staan. 2020 begon ook als een sterk jaar voor Lijpe met een eigen uitverkochte show, voor zijn meest loyale fans in zijn stad, Utrecht. Optredens van special guests, en tevens vrienden en collega’s van hem, zoals o.a. Kevin, HenkieT, en Emms, maakten de avond compleet. Verder heeft Abdel dit jaar zijn eigen hiphop-platform opgestart, SEASONS: een platform voor zowel opkomende als gerenommeerde rappers uit de scene waar harde sessies worden neergezet, met een ijzersterke kick-off Lijpe zelf. Onlangs bracht hij zijn langverwachte album ‘Dagboek’ uit, zonder ook maar enige featurings. Geen woord van de rapper was gelogen: “Ik heb officieel het dikste album klaarliggen van deze hele Nederlandse rap geschiedenis” – Lijpe.